Yoga houding, balans & recept
Houding: Vliegende krijger
Eigenlijk heb ik niet echt een favoriete houding, maar ik ben dol op alle vormen van de krijgers.
Bijvoorbeeld Krijger III, of de Sanskriet naam Virabhadrasana III, afgeleid van de woorden Vira (held), Bhadra (vriend) en Asana (houding). Krijger III wordt ook wel de Vliegende Krijger genoemd.
Het effect van Krijger III
Deze versterkende houding strekt en verstevigt de benen en enkels. Ook traint Krijger III de heupen, schouders, rug- en corespieren. Met deze houding train je doorzettingsvermogen en concentratie. De uitdaging is om in deze houding balans te vinden.
Hoe blijf je in balans tijdens een seizoenswisseling?
Bij de overgang naar de herfst en winter worden de nachten donkerder en de dagen koeler. Je kunt er zowel fysiek als spiritueel een beetje van uit balans raken. Aan het eind van de zomer zie je niet alleen dat de bladeren diep geel, rood en bruin worden, maar je merkt ook een emotionele transitie in jezelf. De herfst kan invloed hebben op alles, van je gezondheid tot je stemming, je energieniveau en je natuurlijke slaap-waakritme. Daarom is het zo belangrijk om jezelf in balans te houden en om in contact te blijven met je lichaam en de natuur om je heen.
Blijf de kou voor
Eet veel fruit en groente uit het seizoen om je darmen gezond te houden en je immuunsysteem een boost te geven. Gekookt voedsel houdt je spijsverteringsstelsel tijdens de koudere maanden in balans, dus maak heerlijke geroosterde groenten of bereid een lekkere stoofpot. Masala bijvoorbeeld houdt je lichaam warm en comfortabel tijdens regenachtige herfst- en winteravonden (zie recept).
Aanbevolen routine
Je kunt natuurlijk vertrouwen op cafeïne om je door de dag te helpen, maar je kunt ook een paar koppen wakker houdende Ayurvedische thee met gember en kardemom drinken. Geniet van alle gezondheidsvoordelen die dat met zich meebrengt. Boekentip voor herfst & winterrecepten: “Holy Happy Belly”, ayurvedische recepten voor een stralende herfst & winter.
Masala is het Hindoestaanse woord voor ‘spice’, iets wat in dit recept duidelijk merkbaar is. Hoewel Masala vaak wordt geserveerd als side dish, is het stevig genoeg om als voorgerecht te serveren. Door bruine rijst of quinoa te gebruiken – in plaats van witte rijst – serveer je een gezonder alternatief.
Recept voor 4 personen, bereidingstijd 30 minuten
Ingrediënten
– Zilvervliesrijst of quinoa
– 1 kleine tot middelgrote bloemkool (ca. 600 gr) in roosjes
– 500 g zoete aardappels, geschild en in blokjes van 1 cm
– 6 tomaten, in kleine blokjes
– 150 gr doperwtjes (bevroren)
– 4 el Griekse yoghurt
– 2 el verse gember, fijngehakt
– 4 el neutrale olijfolie
– 2 rode uien, gesnipperd
– 4 teentjes knoflook
– 1 tl kurkuma
– 3 el Garam masala
– 1 tl korianderpoeder
– 1 tl chilipoeder
– 3 tl zout en versgemalen zwarte peper
– Handje koriander blaadjes om mee te garneren
– 1 el komijnzaad
Bereiding
1. Bereid de rijst of quinoa zoals aangegeven op de verpakking.
2. Verhit de olie in een hoge pan (met deksel) en voeg gesnipperde uit en komijn toe. Pers de teentjes knoflook en voeg deze samen met de gember toe aan de ui. Bak 5 tot 7 minuten, totdat de ui begint te verkleuren.
3. Voeg de tomatenblokjes toe en blijf roeren totdat de tomaat op een saus begint te lijken.
4. Voeg de zoete aardappelblokjes en bloemkoel toe. Bak alles even door en voeg vervolgens 200ml water toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en plaats het deksel op de pan. Blijf ca. 20 minuten geleidelijk doorroeren en voeg de laatste 5 minuten de erwten toe.
5. Serveer met zilvervliesrijst of quinoa, een eetlepel Griekse yoghurt en wat verse koriander.
Janet Boomsma
#SamenBlijvenWeInBalans
#VoelMee
Team Victorie Plaza Yoga