Patricia: houding, film- en boekentip!

Mijn naam is Patricia Beerse; getrouwd en drie kinderen.
Vanaf het allereerste begin ben ik verbonden aan ons mooie yoga centrum. Best kans dat jij mij eens bent tegengekomen op de mat, want ik geef op woensdagochtend 09.00 uur Hatha yoga. Ik heb altijd al interesse gehad in yoga.
Eerst volgde ik zelf les, maar vanuit die interesse, maar ook behoefte aan rust en de behoefte dichterbij mijzelf te zijn, ben ik in 2013 een yogaopleiding gaan volgen bij “Saswitha opleiding voor yoga en wijsbegeerte”. Ik wilde graag meer kennis vergaren en wilde meer verdieping. Een yogaopleiding doe je voor jezelf. Het is een persoonlijke weg naar bewustwording waarbij je leert je aandacht naar binnen te keren om bewust in contact te komen met je lichaam, je emoties en geest. Vanaf 2015 geef ik les. Daarnaast heb ik modules gevolgd: ayurveda, fysiologie & anatomie, ayurvedische massage en adem & ademtherapie.
Onlangs heb ik de opleiding Yoga Nidra afgerond. Tijdens mijn ziek zijn, een chronische hersenvliesontsteking, heb ik erg veel gehad aan yoga nidra en de helende werking ervan kunnen ondervinden. Daarom was het voor mij een hele goede reden om daar in te verdiepen zodat ik het kan gaan delen.
Graag tot zien op de yogamat!
Mijn favoriete yogahouding is de zittende voorover buiging (paschimottanasana).
In deze houding ervaar ik veel ruimte en geeft het mij een geborgen gevoel. Heerlijk in mijn
eigen cocon, gedragen door de aarde.
Voordelen van de houding:
- Stimuleert de 1e chakra; het energiecentrum in de bekkenbodem.
- 1e charka staat voor veiligheid, stabiliteit en geaard zijn.
- Door de vooroverbuiging heb je in deze houding toegang tot het ademen in het bekken.
- Hoe lager de adem in je lichaam, hoe rustiger en kalmer je wordt. Het parasympatische systeem, het deel van het zenuwstelsel dat zorgt voor herstel ,wordt geactiveerd.
- Stimuleert het spijsverteringssysteem.
- Stretcht de hele wervelkolom
- Verbetert flexibiliteit lage rug, heupen en hamstrings
Hoe in de houding te komen:
Kom zitten op de mat, recht op je zitbotten, benen lang en voeten naast elkaar.
Handen op de bovenbenen.
Adem in, maak lengte naar de kruin, adem uit buig vanuit de heupen met een rechte rug naar voren.
Trek je knieën op, pak je voeten vast en zorg dat je buik en bovenlichaam contact maken met de bovenbenen. Dit contact hou je de hele oefening.
Adem in, kijk naar je voeten en maak je hele bovenlichaam lang, zitbotten naar achteren brengen en je voeten afzetten in je handen. Adem uit, kijk of je de voeten in de ontspanning van de uitademing wat van je af kan schuiven. Dit herhaal je 2 of 3 keer of totdat jij het gevoel hebt dat je alle ruimte in de houding ingenomen hebt. Dan blijf je in de houding. Ervaar de adem laag in de buik of zelfs in het bekken. Op de inademing maakt je ruimte in dit gebied en wanneer je langzaam uitademt laat je de ontspanning toe. Ontspan ook de onderug. Blijf in de houding zolang als het voor jou goed voelt. Rustig en klam door ademen.
Als je er uit komt, dan laat je de voeten los. Adem je uit en kom je op de inademing aan de kruin met een rechte rug omhoog, leg je handen op je bovenbenen en voel na.
Mijn favoriete boek op dit moment:
Een heel compleet boek waar eigenlijk alles in te vinden is over Yoga Nidra en de helende
werking ervan.
Eén van mijn favoriete films is Simon and the Oakes een zweedse film naar het boek van Marianne Fredrikson. Het is een mooi verhaal en de Zweedse natuur is hierin prachtig verfilmd.
Recept
Groente stoofpot met tzatziki
Ingrediënten
Chilli vlokjes op poeder naar smaak Voor de groentestoof
- 2 à 4 Middelgrote wortels
- 2 Courgettes
1à 2 Groente bouillonblokjes
- Ui
- 1 Aubergine
- 2 Blikken cherrytomaten (Mutti)
- Een paar aardappelen
- Curry Madras kruiden ( Jonnie Boer)
Voor de tzatziki
- Griekse yoghurt of kwark naar behoefte
- Een paar eetlepels van je favoriete mayonaise ( mijn favo is mayo met citroen) • 3 Teentjes licht gebakken of gepofte knoflook ( 5 à 10 minuten in schil in de oven, 200 gr)
- Verse bieslook
- Verse peterselie
- 1 Komkommer
- Zout en Peper
Bereiden
Groentestoof
- Snij alle groente in stukken (wortel niet te groot)
- Braadt de ui en de wortel aan
- Curry Madras toevoegen naar behoefte
- Courgettes, aubergine en aardappels toevoegen
- Groentebouillon tablet erbij
- De cherrytomaten toevoegen
- Op laag vuur stoven tot alles gaar is
- Regelmatig omscheppen, evt wat water toevoegen als het aanbakt. Tzatziki
- Komkommer met een lepel van zaadjes ontdoen en grof raspen • Alle overige ingrediënten toevoegen.